Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Hogyan vedd rá az agyadat, hogy ne fordítson neked, hanem beszélni segítsen?

2019. március 22. - Chat Angol Nyelvstúdió

Az agyadat tolakszik, hogy segítsen. De nem segít, hanem hátráltat. Ugyanis szóról szóra fordít neked, ami visszavett a folyékony beszédben.

Hogy hogyan kezdj el angolul gondolkodni? Azt hiszed ez nem lehetséges? Pedig igen! 

Amikor éppen beszélgetsz valakivel és fordítasz magadban, akkor az jelentősen lelassítja a beszédet. Igazi élő beszédben nincs arra idő, hogy szóról szóra kifejezésről kifejezésre fordíts, mert a magyar kifejezések megfelelői gyakran teljesen mások az angolban. Ha először lefordítod a mondandódat angolra és utána szeretnéd elismételni a lefordított dolgot a beszélgető partnernek, az rengeteg időt vesz igénybe. A beszélgetést megbicsaklik, mert te csendben vársz, hogy az agyad fordítson és segítsen rajtad. Esetleg, ha ez túl sokáig tart akkor úgyis érzed, hogy lefagytál.

Ezt próbáljuk megakadályozni mindenképpen. Az általunk gyűjtött példákkal könnyedén megvalósíthatod, kiegészítve az amerikai tanárnő eseteivel és klassz tanácsaival. A videót is megtalálod mellékelve, ahol szép tiszta kiejtéssel érthetően elmagyarázza a folyamat lényegét és jó példákat is mondd. Úgyhogy mindenképp nézd meg, hogyha ezt a cikket elolvastad:

https://youtu.be/FUW_FN8uzy0

Ne akarj egyszerre minden szót rögtön megérteni, kezdd kicsiben, és akkor napról napra érezheted a fejlődést, ami majd motiváló hatással lesz rád. Az életben, az anyanyelvi nem áll meg, hogy ellenőrizze, hogy megértetted-e. Természetesnek veszi, hogy tartod a lépést. Nem fordul vissza, nem ismétli meg, csak ha megkéred rá. Ezért, olyan gyorsra fel kell turbóznod az agyadat, hogyha beszél, akkor mondjuk öt szóból álló mondatból hármat biztosan megérts. Ekkor nem maradsz le, lehet, hogy az apró részleteket nem fogod megérteni, de a lényeget igen. És ez már óriási haladás, ha egy pergő nyelvű amerikaival, vagy éppen skóttal beszélgetsz.

Kezdjük is az első módszerrel, egyik Diákunk mesélte, hogy amikor egyedül van, akkor szokott magához beszélni. Elmondja, hogy éppen mit csinál, mi a terve mára, mi lesz a hétvégi program. Folyamatosan dolgoztatja az agyát, hogy angolul elérje a folyékonyságot. Ezzel rendkívüli módon fejleszted az angol gondolkodási készségedet.

Hallgass több angolt, napi szinten, ez a második jó tanács. Hallgass internetes rádióadásokat, nézz filmeket, lehetőleg felirat nélkül, hallgass dalokat, próbáld megszokni, hogy a háttérzaj amikor tevékenykedsz otthon, mondjuk házimunkát végzel, az angol legyen. Nem is hiszed el, mennyi új szó fog észrevétlenül rád ragadni. 

A  harmadik nagyon jó gyakorlat az is, ha előre felkészülsz például egy prezentáció előtt, hogy mit fogsz kérdezni, ha nem te tartod a prezentációt. Mire vagy kíváncsi? Mit fog az angol előadó válaszolni? Így máris felkészülten és kész mondatokkal indulsz egy megbeszélésre, hiszen gondolatban eljátszod a szituációt a fejedben. Nyugodtan és felkészülten érkezel. Máris nyertél:)

A negyedik nagyon fontos dolog, hogy véglegesen hagyj fel a fordítással, mert lassítani fogja a beszédedet. Biztosan emlékszel még arra, hogy akik a régi módszer szerint tanultak, vagyis kizárólag írtak olvastak és fordítottak, nagyon keveset beszéltek és gyakorolták a mindennapi szituációkat, azok a legegyszerűbb helyzetekben is nehézségekkel küzdenek. Sajnos láttam ezt egy külföldi hotelben, ahol a szobakulcsot sem tudták elkérni azok a felnőttek, akik a régi módszer szerint tanultak.

Az ötödik tanács az, hogy a szótárt, amennyiben magyar angolt használsz, cseréld le egy angol-angol verzióra, vagy egy internetes felületre. Legszívesebben az Oxford szótárt tudnám ajánlani. Példamondatokkal, körülírással nagyon jól tudja segíteni a tanulásodat, sőt, még kezdő változata is van rengeteg képpel. Papír formában Angol Értelmező Kéziszótár néven fut és beszerezhető. Amennyiben a kétnyelvű szótárt használod, sajnos tovább folytatod a régi gyakorlatot és továbbra is a fordítást gyakorlod.

A hatodik módszer nagyon apró, de rendkívül hatásos. Cetlizz mindent a környezetedben. Ragaszd rá a tárgyakra a nevüket, például az íróasztalon, a szobádban és amikor közlekedsz észrevétlenül magadba szippantod a nevüket. Időt és energiát takarítottál meg, mert jártodban- keltedben elsajátítottad őket. 

És az utolsó, a hetedik ötlet:) Mi az, amit állandóan magadnál tartasz? Folyton megnézed, hogy nem hagytad-e otthon? A zsebedben, a táskádban lapul és figyeled, hogy ki keresett, mi történt a világban?  Így van, ez a telefon. A telefonodat is átállíthatod magyarról például angol nyelvre. Máris nyertél egy halom új szót, ami a menün minden nap a szemed elé tolakszik. Biztosan meg fogod őket tanulni. 

 Köszi, ha kiegészíted a listát és tájékoztatsz bennünket, ha van még ötleted, vagy bármi, ami neked már bevált és működik a módszered!

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr6814708633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása