Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Legendák és pletykák nyomában – 3 brit királyi kastély

2018. május 14. - Chat Angol Nyelvstúdió

1. Buckingham-palota

1837 óta a mindenkori brit uralkodó hivatalos rezidenciája, nemhiába hívja Erzsébet a Buckingham-palotát egyszerűen csak úgy: a cég. A palota 77 ezer négyzetméteres területén 775 helyiség, 52 királyi és vendéglakosztály, 188 alkalmazotti háló, 78 fürdőszoba, 92 iroda kapott helyet, de van itt több bál- és egy trónterem, hatalmas konyha, szoba a bélyeggyűjteménynek, uszoda és kocsiszín.

A királynő hat palotájában nagyjából 1200-an dolgoznak, a Buckinghamban 340 fő a teljes munkaidős személyzet: művészeti kurátorok, élelmiszer-szállítók, titkárok, sajtótitkárok, pénzügyi emberek, restaurátorok, kertészek, házvezetőnők, szakácsok, konyhai kisegítők állnak a szolgálatára. Na és ott a rengeteg díszes libériába öltözött alkalmazott: náluk felvételi követelmény, hogy testalkatuk átlagos, magasságuk 170 és 180 centi közötti legyen, manapság ugyanis drága egy új egyenruha.

Aki munkát akar itt vállalni, az tájékozódjon a palota honlapján. A fizetés ugyan nem sok, de ha valaki egyszer a királynőnek dolgozott, az a következő munkahelyén már bármennyit kérhet. Nemrég egy korábbi királyi inas szegődött el egy amerikai milliomoshoz 75 ezer dolláros éves fizetéssel, továbbá kapott egy házat és autót is.

2. Windsor

Első falait 1066-ban építették, azóta toldozták-foltozták, ma a kastély alapterülete 45 ezer négyzetméter. Jelenleg ez a világ legnagyobb lakott kastélya. II. Erzsébet ezt tekinti otthonának, manapság hetente öt napot tölt itt, és csak kettőt Londonban. Windsor igazi ökokastély, na nemcsak azért, mert őfelsége valamennyi égőt energiatakarékosra cseréltett ki, hanem mert a közeli Temzében víz alatti turbinákat építtetett, az áramot pedig föld alatti kábelek juttatják el a hatalmas kastélyba.

Ezt persze nem mondják el a turistáknak, akik a kastély egy részét látogathatják, azt azonban igen, hogy több ezer ember dolgozik, lakik a kastélyban, a hozzá tartozó gazdaságokban, földeken. A palota leghosszabb folyosója 160 méter, és megtekinthető Mária királyné babaháza, amelyben még gáz és folyó víz is van, illetve a kíváncsiak megnézhetik a Nelson admirális életét kioltó golyót is.

A kastély legmagasabb tornya egy kis dombon álló körtorony, ebben rendezték be a királyi archívumot, ahol évszázados leveleket ugyanúgy őriznek, mint II. Erzsébet naplóit – a királynő ugyanis, csakúgy mint elődei, minden nap írja a naplóját, amit kiterjedt levelezéseivel együtt majd csak a halála után hoznak nyilvánosságra.

 

3. Holyroodhouse-palota


A palota a királynő hivatalos skóciai rezidenciája, itt évente egy héten át lakik. De a család többi tagja is tart fenn az épületben irodákat, és alkalmazottaik itt szervezik a skóciai programjaikat. A királynő gyakran fogad államfőket, amikor azok Skóciába látogatnak, járt itt Putyin, XVI. Benedek pápa és Nelson Mandela is.

Erzsébet imádja Skóciát, sőt minden reggel, bárhol is éjszakázik az országban, fél nyolckor skót dudaszó ébreszti: a királyi dudás negyedórán át zenélve jár le-föl őfelsége ablaka alatt. És bár a duda hangos hangszer, még nem sikerült elijeszteni a palota szellemét.

Mint a legtöbb skót kastélynak, a Holyroodnak is megvan a maga kísértete: állítólag 1592 óta itt bolyong Kopasz Ágnes szelleme, akit boszorkánysággal vádoltak, kopaszra borotváltak és halálos kimenetelű kínvallatásnak vetettek alá.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr1013944452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása