Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

New Orleans 300 éves

2018. július 08. - Chat Angol Nyelvstúdió

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legkülönlegesebb városát, New Orleanst éppen 300 éve, 1718 tavaszán alapították. (A pontos dátum ismeretlen, a város "születésnapja" hivatalosan május 7-e lett). 

New Orleans Louisana állam déli részén, a Mississippi folyó két partján található. A várost francia telepesek alapították, nevét II. Fülöp, orléans-i herceg tiszteletére kapta, ekkor még inkább a franciásabb "La Nouvelle-Orléans" volt használatban. Valaha itt volt Észak-Amerika legnagyobb rabszolgapiaca, egyike volt az ország leggazdagabb városainak, kikötője Boston és New York után a harmadik legnagyobb forgalmat bonyolította. Habár a kikötő továbbra is fontos szerepet töltött be (és tölt be napjainkban is), a 20. század közepére a város gazdasági szerepe már korántsem volt jelentős. 

New Orleans gazdaságában egyre fontosabb tényező lett a turizmus - és nincs ez másként azóta sem. A multikulturális város épületei is sokfélék, sokszínűek. Legismertebbek talán a Francia Negyed erkélyes házai, de a St Charles Avenue koloniális villaépületei is gyönyörűek. Európai szemnek nem annyira különleges, de észak-amerikában szokatlan "európai" stílusú temetője szintén turistalátványosság. New Orleans múzeumai, állatkertje, botanikus kertjei több napra elegendő programot kínálnak - közben pedig meg lehet pihenni a City Park hatalmas tölgyfái alatt. 

Ahogy a multikulti városok esetében az lenni szokott, New Orleans konyhája is különleges keveréke sok-sok ország és nép szakácsművészetének, így aztán találunk itt francia, spanyol, olasz, kubai, afrikai, indián, creol és cajun specialitásokat is. Csak győzzük végigkóstolni!

New Orleans a jazz és Louis Armstrong szülővárosa, mely örökséget a New Orleans Jazz National Historic Parkban és a New Orleans Jazz Múzeumban igyekeznek megőrizni és bemutatni. A zenei relikviák mellett koncertek is színesítik a programot: hogyan másképp lehetne megismerni a zenét?

A város egyik legismertebb eseménye (és ezért is időzítettem így a posztot) a farsangi felvonulás, mely holnap, húshagyó kedden éri el csúcspontját. Az ún. krewe-k által szervezett, hamvazószerda hajnaláig tartó folyamatos ünneplés központja a Francia Negyed: a Bourbon Street és a Canal Street is zsúfolásig megtelik. A Mardi Gras hagyománya, hogy a felvonulók színes gyöngyöket, műanyag ajándéktárgyakat, plüssállatokat dobálnak a nézőközönségnek.

A város természetesen számtalan programmal készül a kerek évfordulóra: kiállítások, filmvetítések, fesztiválok, a város kikötőjébe érkező sokféle hajó, sajtünnep, tűzijáték, fényünnep is szerepel az idei év eseménynaptárában. Érdemes egy pillantást vetni azokra a plakátokra is, melyek egy-egy fontos eseményt mutatnak be New Orleans 300 évnyi történelméből, hiszen ezekből ismerszik meg igazán a különlegesen város hihetetlenül izgalmas élete.

Forrás: VojázsVojázs

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr8514101267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása