Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Új trendek a nyelvtanulásban?

2019. január 30. - Chat Angol Nyelvstúdió

Az utóbbi időben alaposan megváltoztak a nyelvoktatási módszerek. A tankönyv­alapú oktatás felett, úgy tűnik, eljárt az idő, új trendek hódítanak itt is. Fontos a holtidők minél jobb kihasználása, ebben az okostelefonok fő szerepet játszhatnak. Egy nem változott: nem érdemes várni a csodára!

Ha idegen nyelvek tanulásáról van szó, legtöbbeteknek talán a tankönyvek nyelvtani összefüggéseinek memorizálása, a szabályok, szavak magolása jut eszetekbe.
– A pusztán tankönyvalapú nyelvoktatás fölött, úgy tűnik, eljárt az idő – jelentette ki Bodáné Molnár Júlia, a felnőttképzési szakértő.

 – Manapság nem a könyv, hanem inkább a tanár szerepe kerül előtérbe. A tanár személyisége, motiváltsága és kreativitása a nyelviskolai oktatás egyik fő pillére. Az ő feladata nem csupán a tanítás, annál sokkal összetettebb. El kell érnie, hogy a nyelvóra élmény is legyen. A pármunka, illetve a kiscsoportos foglalkozások során pedig egyfajta csoportösszetartó erőt kell kialakítania a diákok között  – tette hozzá.
Szerinte a nyelvi készségek elsajátításában komoly szerepe lehet azoknak a holtidőknek is, amelyeket alapvetően nem nyelvtanulásra szoktunk fordítani.

Hanganyagot hallgatni a buszon ülve, esetleg gondolatban párbeszédet folytatni elképzelt beszélgetőtárssal, az okostelefonokra ingyenesen letölthető, nyelvtanulást segítő applikációkat használni sorban állás, várakozás közben, idegennyelvű reklámot, filmet nézni, könnyített olvasmányokat olvasni, „beszélgetőkártyákat” használni utazás közben – mind olyan módszerek, amelyekkel szinte bármikor élhetünk. A holtidők ilyen kihasználása hozzásegít téged a nyelvtanulás eredményesebbé tételéhez.

Megtudtuk azt is, hogy a nyelvtanulásban nem érdemes csodamódszereket keresned. Bár az oktatásban sok minden változott, az mindig is állandó lesz, hogy idő és energia ráfordítása nélkül a nyelvtanulásban sem várhatunk eredményt. Minél több oldalról közelítünk egy nyelvhez, annál kifinomultabb nyelvtudásra tudunk szert tenni.
– Úgy is mondhatnám, minél több oldalról támadom a hegycsúcsot, annál biztosabb, hogy meg fogom mászni. A nyelvtanulás is pontosan ilyen,  ez a folyamat is sok időt és sok munkát igényel.

A fő szempont maradt:  a tanuló minél többet hallja és használja az idegen nyelvet.
– A változásokat mi, tanulók is érezzük a bőrünkön. Régebben szinte csak tankönyvekre hagyatkozhattunk, ma az internet világában viszont kimeríthetetlenek a lehetőségek – fejtette ki álláspontját az egyik szolnoki nyelviskola diákja.

– Az idegen nyelvű filmek, hanganyagok, dalszövegek, nyelvi tréningek manapság sokkal könnyebben elérhetők, kreatívabban tudsz általuk tanulni. Sőt, egyes programok lehetőséget adnak arra is, hogy a világ egy távoli pontján élő idegen nyelvű ismerősöddel vedd fel a kapcsolatot, vele gyakorolva az adott nyelvet. Bár a legjobb módszer még mindig az anyanyelvi környezetben történő nyelvtanulás – tette hozzá a szakértő.

Forrás: Szóljon Hírportál

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr8114598568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása