Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Választójog az USA-ban. Ilyenek voltak a kezdetek...

2019. február 22. - Chat Angol Nyelvstúdió

Tennessee államban, az USÁ-ban 1834-ig nem kaptak választójogot a feketék. 1866-ban, végre először a Választási Bizottság elő járulhattak, akik eldöntötték, hogy megfelelő tudással rendelkeznek-e ahhoz, hogy szavazhassanak.

Randolph, a fekete sofőr a kalapját a kezében tartva várt a sorára a folyosón, amikor végre beszólították.

– Befizetted az ügymeneti díjat? – kérdezte tőle a három fehér bíró egyike.

–Igen uram. – válaszolta Randolph tisztelettudóan. – Bár méltóztasson figyelembe venni, hogy a fehérek ötször annyit keresnek, és én 2 Dollár 60 centet fizettem…

– Na, na, na! – vágott közbe a bíró. – Ahogy én tudom, ebben az országban mindenkinek egyenlő jogai vannak, ezért, ha egy fekete nem keres annyit, mint egy fehér, annak az az oka, hogy esetleg gyereket csinál a feleségének, vagy pihen utána, de semmiképp nem dolgozik ugyanannyit, mint egy fehér!

A bíró összenevetett a két másik fehér bíró társával.

– Most akkor kezdjük is el a vizsgát, hogy megnézzük, elég érett vagy-e arra, hogy szavazz a választásokon! Hány éves is vagy, édes fiam? – kérdezte a második bíró.

– Negyvenkettő, méltóságos uram.

– Helyes, helyes! Az első kérdésem az lenne, hogy Alabama mikor lépett be az Unióba?

– 1819-ben uram.

– És ki volt Jefferson és Monroe elnök urak között az elnökünk?

– James Madison elnök úr.

– Helyes! És mikor lett elnök pontosan?

– 1809-ben tisztelettel.

– Hogy hívták az első Demokrata jelöltet?

– Wilson, tisztelettel, bíró úr.

– Nos, látom, alaposan megtanultad az állam történetét. Gratulálok! De még egy utolsó kérdés. Mi az a Klu-Klux-Klan? Meg tudod mondani?

Randolph nagyot sóhajtott és sorolni kezdte:

– Egy népírtó szervezet, amely a feketéket szeretné rettegésben tartani és kiirtani. Minden cselekedetük erre irányul, álcázzák az arcukat, hogy ne ismerhessék fel őket a szemtanúk.

– Állj, állj, állj! Micsoda hetet-havat hordasz itt összevissza? Te most egy mesét mondasz el nekünk, vagy a kérdésekre válaszolsz? Ez a legenda csak a feketék tudatában létezik, olyan, mint egy fantom, vagy szellem. Semmi valóságalapja nincs. 

Ekkor a második bíró is bekapcsolódott a beszélgetésbe, a következő kijelentéssel:

– Látom kedves fiam, hogy még nem vagy érett a szavazásra, nem mentél át a vizsgán jóember. Gyere vissza négy év múlva, de akkor már az igazi tényeket sorold, ne ezt a sok sületlenséget!

Amikor Randolph, a fekete sofőr elhagyta a termet, a három bíró összemosolygott, sőt, a második kezet is nyújtott az első bírónak:

– Remek kérdések voltak Nagymester! Senki sem tudott volna jobbakat kérdezni!

 Az első bíró elégedetten somolygott a bajusza alatt. Ugyanis ő volt a Klu-Klux-Klan helyi nagymestere.

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr10014642828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása