Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Nyelvtanuló appok: 2. rész, Duolingo

2020. április 27. - Chat Angol Nyelvstúdió

#2: Duolingo nyelvtanuló app

Duolingo nyelvtanuló app alkalmazás angol tanulás

Világszerte több mint 100 millióan tanulnak nyelvet eme nyelvtanuló app segítségével. Nincs olyan nyelvtanulós app lista, ahol a Duolingo ne kapna helyet.

Persze azért is használják ilyen sokan, mert az angol mellett ma már több tucat nyelv közül választhatunk ebben az alkalmazásban.

Itt olyan egzotikumokkal is találkozhatsz, mint a vietnámi, a katalán és a hindi.

(Egyébként, ha ilyen különleges nyelveket is tanulnál, akkor érdemes megnézned külföldi levelezőtárs és beszélgetőpartner keresésről szóló cikkünket is, remek lehetőségek vannak benne)

A Duolingo nyelvtanuló app célja, hogy a nyelvtanulást olyan izgalmassá és szórakoztatóvá tegyék, hogy az emberek a különféle játékok helyett inkább a nyelvtanulást válasszák.

Nos, sikerült. A Duolingo változatos, jól felépített, megfelelő kihívást tartogató feladatokon keresztül segít az angol nyelvtanulásban.

A leggyakoribb feladatok az angol mondatok fordítása és gyakorlása, de menjünk azért ennél egy kicsit mélyebbre. A kezelése pontosan annyira egyszerű, mint a nyelvtanulás a segítségével:

1) Nyelv kiválasztása: Első körben válaszd ki, hogy milyen nyelven szeretnél ezzel a nyelvtanuló appal tanulni és add meg, hogy milyen nyelven legyen a kezelő felület és majd a kérdések. Tehát például, milyen nyelvről szeretnél fordítani angolra.

duolingo legjobb nyelvtanuló app angol nyelvtanuláshoz nyelvválasztás az elején

Ezért itt álljunk is meg egy picit, mert itt két úton lehet haladni. Ha nem tanulsz más nyelven (az angolon kívül), akkor válaszd a magyart. Azonban, ha tanulsz más nyelvet is és szeretnéd azt is gyakorolni, mindenképp válaszd azt.

Ekkor egyszerre két nyelvet gyakorolhatsz, én például franciáról angolra (és fordítva) oldom a feladatokat, hogy mindegyik nyelvet gyakoroljam, frissen tartsam.

Ezt a módszert akkor javaslom, ha mindegyik nyelvből már azért van egy erős alapszinted. Persze annyira nem életbevágó kérdés ennek a beállítása az elején, mert később is lehet ezen változtatni az applikáció beállításaiban.

2) Napi célkitűzés: Ezután beállítod, hogy mennyi időd van foglalkozni a nyelvtanulással.

Egy nyelvtanuló app esetében is azt tartsd szem előtt, hogy jobb a kevesebb, de folyamatos tanulás, mint a sok, de ritka.

Ezért én a napi 10 percnél nem választanék többet a helyedben, mert a duolingo applikáció ez alapján figyeli, hogy eleget foglalkoztál-e a nyelvtanulással.

Így inkább minden nap szánj rá 10 perc, minthogy csak heti egyszer a 20 percet.

Ráadásul a bónusz jutalmakat is az alapján kapod, hogy teljesítetted-e a napi céljaidat.

duolingo-angol-nyelvtanulás-app-napi-cél-kiválasztása

3) Szintfelmérő: Ezután lehetőséged lesz egy teszt kitöltésére, hogy megmutasd a duolingonak mennyit is tudsz. Ha kezdő vagy, akkor egy rövid alapkérdésekből álló teszt jön. Ha már tudsz angolul egy kicsit, akkor komolyabb és több kérdés vár rád a teszten.

Ezt akkor mindenképp érdemes kitöltened, ha nem akarod a teljes alap leckéket végigcsinálni, mert túl unalmas lenne számodra gyakorolni, hogy a woman, a man, a girl stb.

duolingo legjobb nyelvtanuló app angol nyelvtanuláshoz szintfelmérő teszt kitöltése

4) A leckék: Attól függően, hogy kitöltötted vagy sem a tesztet a rendszer átirányít a leckékhez. Ha nem töltötted ki vagy teljesen kezdő vagy, akkor a legelső leckéktől kezded a tanulást.

Amennyiben kitöltötted a szintfelmérőt, akkor ennek alapján a számodra könnyű leckéket késznek tekinti a nyelvtanuló app és szintednek megfelelő leckékkel vetheted bele magad a duolingoba.

duolingo legjobb nyelvtanuló app angol nyelvtanuláshoz szintek és feladatok

A feladatok típusát a teszt kitöltése során nagyjából megtapasztalhattad, amikkel összességében találkozni fogsz:

  • angol mondatok fordítása
  • hallás utáni szövegértéses feladatok,
  • feleletválasztással kapcsolatos feladatok.
  • Sőt a kiejtésed ellenőrző feladatok. Igen, itt nincs menekülés, hangosan bele kell mondani a telefonba és meg kell szólalni angolul!
angol nyelvtanulás applikáció feladattípusok

Amikor elegendő feladatot végzel el helyesen, és „átmész a vizsgán”, akkor továbbléphetsz a következő leckére.

5) Természetesen gyakorolni is tudsz. Erre két gyakran használt módszer van. Az egyik, hogy a főmenüben, ahol a sok lecke közül választhatsz, a jobb alsó sarokban van egy súlyzó. Erre kattintva felhoz neked feladatokat a korábbi leckékből vegyesen.

Vagy a másik fókuszált lehetőség, hogy az adott leckébe belépve, a végén a gyakorlásra kattintasz. Ezáltal átveszed újra a lecke feladatainak egy részét. Erre szükség is van időnként, mert ha nem használod ezt a nyelvtanuló appot eleget, akkor elkezdi jelezni, hogy az adott leckéhez tartozó tudásod kezd megkopni.

Nem mellesleg ez a nyelvtanuló app még arra is figyel, hogy mely szó, feladat okozza a legnagyobb problémát neked, és ennek függvényében állítja össze a feladatlistát vagy tesz fel hasonló ismétlő kérdéseket.

Például, ha nem tudtad mi egy adott szó jelentése, akkor várható feladatod lesz angol mondat fordítása a szóval, majd hallás utáni szövegértéses szintén a korábban elrontott szóval. Tehát segít elmélyíteni a szavakat, ezáltal remek szótanuló appként is funkcionálva.

6) Széria: A Duolingo folyamatosan figyeli, hogy mekkora szériánál tartasz (hány napja végzed megszakítás nélkül a feladatokat) és minél tovább tudod tartani, annál több jutalmat kapsz. Lényegében ez a nyelvtanuló app játékosította a motiváció fenntartását a nyelvtanulásban.

7) Kommentek és visszajelzések: A Duolingo-nál nincsenek kérdőjelek. Azonnal megtudhatod, hogy a kérdése adott válaszod helyes-e. Amit külön kedvelek ebben a nyelvtanuló appban és ajánlom neked is folytonos figyelésre, azok az egyes feladatoknál lévő kommentek.

Ezt úgy érheted el, hogy a feladat ellenőrzése után felugró sárga ablakban a szövegbuborékra kattintasz (annyi hozzászólás, ahányas szám van benne). Hüvelykujj szabályként pedig minél több pozitív szavazatot kapott egy komment, annál biztosabb, hogy igaz is, ami le van írva.

angol nyelvtanulás applikáció kommentek javítások

Különösen sok komment esetén érdemes ránézni, mert az is előfordulhat, hogy az adott nyelvre rossz a fordítás és ezt vitatják meg a használók. Amennyiben tényleg hibás lenne az angol mondat fordítása, ezt a szövegbuborék (komment) alatti zászlónál jelentheted az alkalmazás adminjainak.

8) LinkedIn bizonyítvány: Egy másik szerintem nagyszerű funkciója, hogy teljesen ingyenesen egy bizonyítványt kaphatsz arról, hogy milyen szinten van a nyelvtudásod. Mindezt pedig közzéteheted a LinkedIn profilodon.

duolingo nyelvtanuló applikáció linkedin certification

(Ez a kép a saját LinkedIn profilomban mutatott Duolingo-s bizonyítványom képe). Bár nem egy nemzetközileg elismert bizonyítvány, amit ez a nyelvtanuló app nyújt, viszont mindenképp mutatja, hogy foglalkozol a nyelvvel, szinten tartod és gyakorlod.

Ez jó fényt vet rád potenciális munkáltatód szemében és egy kiváló plusz a LinkedIn profilodban.

Aminek egyébként minél részletesebb kialakítása kiemelkedően fontossá vált manapság az álláskeresők világában. Nem véletlenül adunk ajándékba LinkedIn profil tuningot üzleti angol nyelvtanfolyamaink mellé.

9) Helyi valuta és fizetős verzió: A leckék teljesítése során lingotot kaphatsz, amely a Duolingo fizetőeszköze. Hogy mire költheted a pénzed? Például vehetsz rajta magadnak egy nap „szabadnapot” az alkalmazásban, amikor is annak ellenére sem szakad meg a sorozatod, hogy aznap nem használod angol tanulásra az appot.

Az applikációnak ezen kívül van egy fizetős verziója, ahol nincsenek reklámok és offline is tudsz tanulni, tehát letöltheted előre a telefonodra a leckéket.

angol tanulás app duolingo bolt és fizetős verzió nyelvtanuló app cikk

Először mindenképp az ingyenes verzióval kezd és utána meglátod szükséged lesz-e ezekre a lehetőségekre.

Összefoglalva a Duolingo egy kiváló, alap verzióban ingyenes nyelvtanuló app, amellyel nem csak angolul tanulsz meg, hanem közben élvezni is fogod a nyelvtanulással töltött perceket.

Az egyetlen hátránya talán, hogy nagyon magas nyelvi szintekre nem tudsz eljutni vele. Így, ha a nyelvi célod mondjuk a felsőfokról az anyanyelvi közeli szint elérése, akkor számodra ez az applikáció annyira nem lesz izgalmas.

Az applikáció innen tölthető le iOS-re és innen Androidra.

Forrás: Angol Intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr5215644666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása