Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Az olvasási készség fejlesztése

2023. szeptember 20. - Chat Angol Nyelvstúdió

book-reading-literature-classics-159833_1.jpeg

Egy pár bevált technikát szeretnék megosztani veletek, még akkor is, ha nem eredeti regények olvasása a közeli célod, hanem a nyelvvizsga letétele.
Ugyanis, a szövegértési feladat sok „zsíros” pontot tud hozni, ha helyesen válaszolsz a kérdésekre. A jövőben még akár rákaphatsz az ízére is, és nemsokára már eredeti nyelven szeretnél szintes olvasmányokat (1-5ig), vagy igazi, vagyis nem könnyített regényeket olvasni.


Vágjunk is bele!


1, Amikor kézbe veszed a könyvet, nézegesd meg a képeket, a fejezetcímeket, a fülszöveget, hogy egy általános képet alkothass a könyv témájáról. Egyúttal akkor arról is dönthetsz, hogy ez nem a te érdeklődési körödnek megfelelő mű. Keress akkor egyből egy másikat szerintem, de ne add fel!


2, Aktiváld a háttér információidat, próbáld a témát összekötni a meglévő ismereteiddel, így jobban fogod érteni a szöveget.


3, Jegyzetelhetsz olvasás közben, feltehetsz kérdéseket, kigyűjthetsz új szavakat és kifejezéseket. Ezek a későbbiekben értékes kincsként fognak szolgálni, amikor például a kedvenc könyvedről kell írnod egy fogalmazást.


4, A hosszú, bonyolult, többszörösen alárendelt mondatokat tördeld szét, próbáld az egyik részt megérteni, utána illeszd össze a két részt, így nem fogsz elveszni a szövegben.


5, Alkoss képzeletbeli képet az olvasottakról. Vagyis, vetítsd magad elé a szereplőket, a helyszíneket. Ezek a mentális képek segítenek a szöveg jobb megjegyzésében és bonyolultabb összefüggések megértésében is.


6, Látogass vissza, lapozz vissza az előző oldalakra 1-2 nap múlva. A hosszú távú memóriád hálás lesz érte és az új szavak is jobban elmélyülnek, ha átismétled őket.


7,Beszélgess az olvasmányaidról a nyelvórán, vagy a barátaiddal. A szóbeli ismétlés megint csak a hosszú távú memóriádat edzi.


8, Mint minden készség, az olvasási készség is a gyakorlat során fejlődik, gyorsul. Emeld feljebb az olvasott regények nehézségi fokát (1-5ig), ha már túl könnyen megy az adott szint. Biztosíts magadnak minden nap egy kevés szabadidőt, hogy a könyveddel foglalkozz.


Ahogy egyre többet gyakorolsz, olvasol, úgy veszed majd észre, hogy egyre könnyebbé válik és egyre élvezetesebb lesz a regények, újságcikkek olvasása.


Rengeteg érdekes, lebilincselő olvasmány van a könyvesboltokban, könyvtárakban, hangos könyvek formájában is, találsz majd hozzád közel eső témákat, ebben biztos vagyok.
Sok szép olvasással eltöltött órát és gyors fejlődést kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr5918218457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása