Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

5 nyelvtanuló app, amellyel nincs több holtidő a nap során!

2021. július 03. - Chat Angol Nyelvstúdió

Ha szeretnénk időt megspórolva kihasználni a buszra vagy a barátokra várakozás, az utazás vagy a lyukasóra alatti perceket, elég átlagosan 10 perc ahhoz, hogy játékos formában szókincset fejlesszünk, nyelvtani szabályokat sajátítsunk el, vagy a kiejtésünkön csiszoljunk. Ez utóbbi talán még a körülöttünk ülő embereket is kellően szórakoztathatja.

Nincs időd az angoltanulásra, vagy csak egyszerűen nyelvet tanulni? Szerintünk van! Ismerj meg velünk 5 nyelvtanuló appot, amivel produktívan eltöltheted a napod üresjáratait!

#1 Duolingo, az első számú nyelvtanuló app

Az applikációs nyelvtanulás alappillére egyértelműen a Duolingo. A Google 2013-ban a legjobb nyelvtanuló appnak választotta, nem véletlenül. Ami klisé, azért klisé, mert igaz, ami alkalmazás, azért népszerű, mert egyszerűen jó. Sikeressége a komplexitásában rejlik, ugyanis az alkalmazásban 34 nyelv közül választhatunk – például még a hindut is –, mindeközben gyakorolhatjuk a kiejtést, fordítást, nyelvtani szabályokat, fogalmazást, szövegértést írásban és szóban egyaránt.

Éppen ezért a Duolingóval ténylegesen fejlesztheted és egyszerre szinten tarthatod tudásodat, bizonyos témaköröket szelektálhatsz és átugorhatsz, ezzel elkerülve a felesleges „ezt már tanultam” köröket. Biztos lehetsz benne, hogy ez az alkalmazás minden készségedet fejleszti, vizualitásával és a Duolingo-bagoly hangulatával pedig folyamatos gyakorlásra ösztönöz.

Előnyök:

  • két idegen nyelvet is tanulhatsz egyszerre (pl.: franciáról fordíthatsz angolra, és fordítva)
  • számítógépen és bármilyen okostelefonon működőképes (Android, iOS, Windows Phone)
  • ismétlésre ösztönöz

Hátrányok:

  • a hangos gyakorlás zavarhatja a környezetedet
  • néhány lecke felépítését nehéz megérteni
  • több idegen nyelv egyszerre való használata nyelvi kavarodáshoz vezethet

#2 Memrise, a szótanuló applikáció

A nyelvtanuló applikációk tekintetében kevés az, amelyik olyan komplexitással rendelkezik, mint a Duolingo, de külön-külön megvannak a maguk erősségei. Ilyen alkalmazás például a Memrise is, ami nem összetettségében válik sikeressé, sokkal inkább szótanuló appként, ezen a területen viszont különösen erős. Elengedhetetlen eleme a vizualitás és a humor, vetélytársai közül pedig kiemelkedik kreativitásával.

Ez az alkalmazás a szavak memorizálását és bevésődését segítő kártyák használatával viszi véghez – akár 20 nyelven is –, amelyeket maguk a tanulók hozhatnak létre. Ez széles körű perspektívát és olyan szógyűjteményeket is biztosít, amelyek például a Harry Potter és a bölcsek köve fordításából származnak. A tanulók gyakorlatilag egyszerre tanulják és fejlesztik az applikációt.

Előnyök:

  • a standard szavak mellett különleges szógyűjteményekkel is találkozhatsz, amelyek segítik egy nyelv szakzsargonjainak megértését
  • te magad is „alkotójává” válhatsz az applikációnak
  • mémekkel segít a szavak memorizálásában
  • Androidon, iOS-en és online is elérhető

Hátrányok:

  • a nyelvtanulásnak csak egy szegmensére fókuszál
  • az ismétlésre ösztönző algoritmusok zavaróak lehetnek
  • használatához kötelező felhasználói fiókot létrehozni

#3 Busuu, a kapcsolatépítő applikáció

A Busuu hasonlatos az eddig említett applikációkhoz, azonban mégis egyedülállónak tekinthető, annak ellenére, hogy csak 12 nyelvben tudja segíteni a fejlődést. Az asztali gépen és az okostelefonok minden verzióján elérhető alkalmazás két hatalmas előnnyel indul a konkurenciával szemben.

Egyrészt már a kezdetekkor kiválaszthatjuk, hogy egy nyelvnél, milyen szintű a tudásunk. Másrészt a tanulási folyamat alatt kommunikálhatsz gyakorló társaiddal a világ bármely tájáról. Ha nincs pénzed részt venni cserekapcsolaton vagy járni a világot, akkor is lehetőséged van a tanult nyelven írásban és szóban is beszélgetni. A kezdeti nyelvi blokk ennek köszönhetően könnyen oldódik, így pedig az éles helyzetekben maximálisan helyt tudsz majd állni.

Előnyök:

● bármilyen operációs rendszeren működik
● segíti a kapcsolatépítést
● interaktivitása betekintést nyújt más kultúrákba
● visszacsatolásokat kaphatsz a többi tanulótól

Hátrányok:

  • kevés nyelv közül választhatsz
  • több funkciója fizetős
  • szükség van felhasználói fiókra

#4 Rosetta Stone, az egynyelvű oktatási applikáció

Nyelvtanulásunk során nagy előny, ha anyanyelvi szaktanárral készülünk, ennek ellenére sokszor mégis nehézségként éljük meg. A Rosetta Stone applikáció a szaktanárnak a virtuális kiadása, ugyanis a tanítási folyamatban nem használ közvetítőnyelvet. A tanuló tehát nem kap saját anyanyelvi segítséget, ezért főleg a középszintű nyelvtanulókat tudja különösen segíteni.

Vizualitásában ez az app is minőségi színvonalat képvisel, intenzív angol nyelvtanuláshoz, de akár egy latin-amerikai nyelv elsajátításához is tökéletes választás. Segítségével több mint 20 nyelven tanulhatsz idegen nyelveket. Ez az alkalmazás is telepíthető iOS-re, Androidra, de ingyenes verziója böngészőből is megnyitható.

Előnyök:

  • van egy kifejezetten utazók számára kialakított gyors és ingyenes eszköztára az alapvető szavakhoz és mondatokhoz
  • az előfizetők anyanyelvi oktatókkal (tutorokkal) kezdeményezhetnek szóbeli beszélgetést
  • az amerikai számítástechnikai magazinok többször az év applikációjának választották

Hátrányok:

  • csak a demóverziója ingyenes, később mindenképp fizetőssé válik
  • a közvetítőnyelv hiánya miatt sokkal időigényesebbé válhat, kezdőknek plusz nehézséget okozhat
  • a hangképelemző rész sok esetben nem ismeri fel az általunk helyesnek vélt kiejtést

#5 FluentU, a popkulturális nyelvtanulási applikáció

A fiatalságot ma már sok esetben könnyebb elérni applikációk segítségével, azonban még ez sem feltétlenül garantálja a tanulási motivációt. Nyelvet tanulni játékos formában is nehéz azok számára, akiknek a nyelvérzékükön az átlagosnál többet kell csiszolni. Ilyenkor szükség van még több vizuális és szórakoztató elemre, erre tökéletes választás a FluentU.

Felépítése olyan populáris elemekre épül, ahol többek között könnyűzenei klipek, filmelőzetesek segítségével ismerhetjük meg a különböző kultúrákat és a hozzájuk tartozó idegen nyelveket is. A több ezer vicces vagy éppen dokumentarista jellegű videó garantálja a nyelvtanulás hatékonyságát is, ugyanis a feliratokhoz tartozó szavaknak a magyarázatát, példamondatait egy érintéssel azonnal elérjük.

Előnyök:

  • érdeklődési köreid által személyre szabható
  • tudásszintednek megfelelő gyakorlási lehetőséget biztosít
  • széles körű tematikájának köszönhetően bárki figyelmét képes lekötni

Hátrányok:

  • az alkalmazás csak az első hét napig ingyenes
  • alternatívaként kevés nyelv áll rendelkezésre a többi apphoz képest
  • a kiejtést később nehezítheti a különböző dialektusok beépülése

5 tipp a hatékony nyelvtanulásért

A nyelvtanulás sosem könnyű feladat, még játékos formában is egy összetett kognitív tevékenység, ezért jobb, ha pár dologra odafigyelsz.

  1. Mindig ismételj lefekvés előtt, mert alvás közben épülnek be leghatékonyabban a megtanult folyamatok! Fogd fel úgy, mint a gyermekkori bárányszámlálást!
  2. Bátran beszélj, hibázz nyugodtan! A lényeg nem a tökéletesség, hanem a folyamatosság! Ebben segítségedre lehet olyan külföldi diák, aki szintén csak tanulja az adott nyelvet. A hatékonyság mindig az interperszonális kommunikációban és a közösségben rejlik.
  3. Tanulj összetett kifejezéseket színes post-itekkel, mert így könnyebb lesz felidézni a rendhagyó szókapcsolatokat!
  4. Nézz filmeket eredeti nyelven, hogy a nyelvtanulást egyben szórakozásnak éld meg!
  5. Gyakorolj rendszeresen úgy, hogy fejben elmondod, amit éppen látsz! Így hamar automatikussá válik az idegen nyelven való gondolkodás, pont úgy, mint biciklizés közben az egyensúlyozás.
    learn14.jpg

Találd meg a számodra megfelelőt!


Az általunk összeállított öt példa mellett még számos nyelvtanulási applikációt találhatunk, ha figyelmesen böngészünk. Ennek legnagyobb hátránya, hogy a rengeteg alternatíva közül nehéz választani, ezért jobb, ha figyelembe veszed saját készségeidet.

Vannak, akik ha akarnának sem tudnának a szövegre koncentrálni egy klip nézése közben, de mások számára éppen a passzív befogadásra van szükség a tanuláshoz. Ezért mindenképp mérd fel, hogy mire van szükséged új dolgok elsajátításához, illetve mely területet kell intenzívebben fejlesztened! Számolj azzal is, hogy milyen típusú ember vagy – vizuális, auditív vagy kinesztetikus (mozgás alapján tanuló) –, ugyanis ez is jelentősen befolyásolhatja a nyelvtanulás hatékonyságát!

Forrás: szotar.net

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr516375338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása