Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Szókincs, de azonnal :)

2018. március 17. - Chat Angol Nyelvstúdió

  • Ha csupán a szótárfüzetünkből tanuljuk a szavakat, a szavak adott sorrendje megkönnyíti a felidézést, vagyis: az egyik szó "hívja" a másikat. Ezért gyakran megtörténik, hogy ha egy helyzetben szükségünk van egy szóra, egyszerűen nem jut eszünkbe, képtelenek vagyunk felidézni.
  • Ha szeretnénk, hogy az adott helyzetben nagy biztonsággal eszünkbe jussanak a szükséges szavak, nem elég a szótárfüzetünkből való "lineáris" tanulás. Olyan módszert kell választanunk, amely a hirtelen felidézést gyakoroltatja.
  • Ilyen például a szókártya készítés. A szavakat kártyákra írjuk: egyik oldalára a magyar jelentést, a másik oldalára a kiejtést.
  • Hasznos a témakör szempontjából összetartozó szavakat, kifejezéseket együtt tanulni. Az ember összegyűjtheti őket témákra lebontva. Készíthetünk pl. ún fogalmi hálót, ahol egy nagyobb témakör nevét egy kis körbe rajzoljuk és ebből a témakörből fognak elágazni az altémák. Például: UTAZÁS. Ebbőlfognak elágazni egyenes vonallal újabb körök: vízi, szárazföldi, légi.
  • És ezeknek is lesznek alkategóriáik, Pl: légi "igék" travel, book, check in, fasten, stb. Ezekből pedig elágaznak a hozzájuk tartozó főnevek, ha vannak: pl. travel by plane, book a flight, fasten your seat-belt. A "légi" alá tartozhatnak még helyek ,mint pl: check-in desk, baggage reclaim, arrival hall, stb. A lényeg, hogy mindenből összegyűjtsük a legszükségesebbeket. Tetszés szerint mindenki kialakíthatja saját fogalmi hálóját.
  • Szemben a tematikailag nem összetartozó szavak tanulásával, ennél a szótanulási módszernél nem baj, ha egyik szó hívja elő, azaz segít felidézni a másikat, mert ha téma szempontjából összetartoznak a szavak, várhatóan ugyanabban vagy hasonló szituációban lesz szükség rájuk.
  • A szótanulás sok ember számára nemszeretem feladat. A legjobb volna, ha a szavak csak úgy beleröppennének a fejünkbe. A számítógépes szókincsfejlesztő játékok nagyban megkönnyítik és elősegítik a szótanulást, számtalan ilyen játékot találhatunk az interneten is.

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr1813733700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása