Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Elmetérkép: hatásos segítség nyelvtanulóknak

2019. július 23. - Chat Angol Nyelvstúdió

Az elmetérkép mindenki szellemi képességeit megsokszorozza

 

100 elmetérkép

 

Azt mondja Tony Buzan az elmetérkép atyja, hogy legalább 100 elmetérképet kell elkészíteni, mire az tökéletes lesz. Kialakul a saját stílusod, szimbólum rendszered, színeid, összefüggésrendszered. Ehhez mit kell tenned? Kezdd itt. Elolvasod a legfontosabb tudnivalókat róla és elkészíted az elsőt. Biciklizni is úgy tanultál meg, hogy addig próbálkoztál, míg végre fent maradtál. 

 

Központi kép az elmetérképen

Használj mindig központi képet. Ez lehet írott forma is. Legyen színes, vagy több dimenziós. A központi kép A/3-as méretű fekvő sima lap közepe legyen. 

Miért? Egy kép automatikusan stimulálja a szemeket és az agyat. Asszociációt indít el és megdöbbentő mértékben hozzájárul ahhoz, hogy emlékezz. A fekvő lappal nagyobb látómezőt nyitsz meg. A vonalas lap megakadályozza a szabad gondolatáramlást. 

 

 

Képek az elmetérképen

 

Ahol csak lehet, rajzolj. Ha azt hiszed magadról, hogy nem tudsz rajzolni, az téves elképzelés erről a képességedről. A jobb agyféltekés rajzolás a bizonyíték arra, hogy bárki tud rajzolni. 

http://jobbagyfeltekesrajz.info/jobb-agyfeltekes-rajz/jobb_agyfeltekes_rajz

Nem kell megtanulnod a technikát. Csak néhány egyszerű vonal segítségével alkoss. 

Miért? Egyensúlyt hozol létre a vizuális és kortikális képességeid között. Vagyis 2 helyen szögeled be a fejedbe az infót. Mindeközben javítod a vizuális képességed. Arról nem is beszélve, hogy a világ alaposabb megismeréséhez vezet. Ha nem tudtál lerajzolni egy rózsát, legközelebb alaposabban megfigyeled a természet szépséges műalkotását. Koncentrálsz az életre.

 

Színek az elmetérképen

 

Használj legalább 4 színt. Legyenek filceid vagy több színű tollad. Citromsárga vagy más halvány színek nem jók. 

Miért? A színek stimulálják az emlékezeted, kreativitásod. Megóv az egyhangúságtól, az unalomtól. Élővé teszi a tananyagot. Mit ne mondjak, megszépíti. 

 

Szinesztézia az elmetérképen

 

Az a jelenség, amikor egy érzékszerveddel észlelt jelenség felkelti egy másik szervvel érezhető érzést. Például látod a kéket, erről eszedbe juthat, hogy hideg. Gondolj a csapra a fürdőben. Írók, költők gyakran alkalmazzák a szinesztéziát. Na és persze a marketingesek előszeretettel vezetik a tudatalattidat ezzel a technikával. 

 

Betűk, vonalak, kódok, szimbólumok

 

Variáld a vonalak, betűk, képek méretét. Rajzold a betűket. Más-más betűtípusokat írj. Használj kódokat, jeleket, következtető nyilakat. Ügyelj a tér felosztására. Legyen szellős az elmetérképed.

Miért? Rendszerezett, áttekinthető, strukturált infót kapsz. A ritmus, ismétlés, ok-okozat felismerése több érzékszervedet szólítja meg. Rá fogsz jönni a miértekre. Újra és újra felmerül benned : " Ezt hova írjam? Hova tartozik? "

 

Asszociáció - kulcsszótechnika

 

Az asszociáció az emlékezet és kreativitás sava-borsa. Mivel csak kulcsszavakat írhatsz az elmetérképre, bíznod kell magadban. A kulcsszó az a szó, amiről eszedbe jut a mondat. 

Miért? Minden egyes szó asszociációk ezreit indítja el. Végtelen történetet alkotsz. Összekapcsolod az agyadban lévő összes információt. A törit, a magyart, a zenét, a festészetet. 

Próba. Rózsa - piros - szerelem - Rómeó és Júlia - Shakespeare - Musical - Operett Színház- Lehár, Kálmán Imre

Folytathatnám a végtelenségig. De visszamehetek ahhoz is, hogy piros és onnan folytatom felfelé. Piros- vér - háború - világháború....

 

Abszurditás 

 

Légy merész! Minél abszurdabb, minél őrültebb, minél lehetetlenebbek a rajzaid, annál jobb.

Miért? Mert a szokatlanra jobban emlékszel. Mindenki emlékszik, hogy mit csinált 2001. szept. 11-én, amikor meghallotta a szörnyű hírt. A párizsi merénylet híre is ugyanígy emlékeidbe ég.

Agresszióval és szexualitással kapcsolatos képek, szavak erősek. Egyszerű oka van. Két alapvető életösztönöd van. Menteni az életed vészhelyzetben és szaporodni. 

 

Összefoglalom

 

Az agy csupán 3, mondom HÁROM  dolgot kér tőled, hogy emlékezni tudjon. 

1. Értelem

Előbb értsd meg az anyagot. Ha nem tudod miért, akkor találj ki rá valami magyarázatot. Idővel összerakja az ok- okozati összefüggést.

2. Kép

Egy kép többet mond 1000 szónál.

3. Kapcsolat

Amit meg akarsz jegyezni, kapcsold valamihez, amit már tudsz.

 

Az elmetérkép az a hatékony tanulási technika, mely rádöbbent szellemi képességeid felfedezetlen tárházára. 

Az elmetérkép az a hatékony tanulási technika, mellyel rengeteg szabadidőt nyersz. Nem kell többet újra ás újra olvasnod sem a könyvet, sem a füzeteid.

Az elmetérkép az a hatékony tanulási technika, ami erőlködés nélkül motivál

Forrás: Weitz Teréz

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr1914936806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása