Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Lehet "rosszul" angolul tanulni?

2019. szeptember 07. - Chat Angol Nyelvstúdió

Hajaj, de még mennyire, hogy lehet! És ezzel nem az a legnagyobb baj, hogy valamit rosszul tanulsz meg, hanem az, hogy a sok küszködéstől azt gondolod, nincs hozzá érzéked, és egy életre elmegy a kedved a nyelvtanulástól. Ezt pedig érdemes elkerülni. Nézzük meg alaposabban, hogyan. 

1) 
Teljesen felesleges például a szavakat önmagukban külön-külön megtanulni. Úgy nem kötődnek, ezért nem fogsz rájuk emlékezni. Így készültünk az iskolában egy szódolgozatra. Nem beszélni akartunk, hanem megírni a szódolgozatot. A feladatot teljesítettük is, több-kevesebb sikerrel. Kb. ennyit ért, 3 nap múlva jó, ha a felének emlékeztünk a jelentésére, 1 hónap múlva meg kb. minden tizedik szó jelentése jutott csak az eszünkbe. 

Érthető, hiszen az életben azokra a dolgokra tudunk igazából emlékezni, amelyek között van összefüggés. És a kapocsnak erősebbnek kell lenni annál, hogy a szótárban egymás alá írtuk őket… 

Szóval a szavakat úgy tanuld meg, ahogy előfordulnak. Ahogy az állatok is a természetes élőhelyükön érzik jól magukat, a szavak is akkor maradnak meg sokáig az emlékezetünkben, ha kötődnek valamihez, ahol a természetes használatuk során előfordulnak. A mondatokban. 

Egy mondaton belül a szavak kapcsolódnak egymáshoz, így sokkal könnyebb megjegyezni őket, mint külön- külön, egyesével. Ezért érdemes kívülről megtanulni szövegeket. 


2) 
Egy másik rossz példa, amit rengeteg tanuló követ: 

Nagyon sok gondot okoz, ha először elolvasol egy szöveget, és csak utána hallgatod meg CD-ről. Ezt fordítva kellene tenned. Először hallgasd meg a szöveget, és ha nem érted, csak ezután olvasd el. Ám legalább kétszer meg kell hallgatnod, mielőtt elolvasnád. Ugyanis, ahogy azt emlegetni szoktam, az utcán senki nem fog úgy odamenni hozzád, hogy itt van, amit kérdezni fogok, leírtam Önnek egy lapra, kérem, először olvassa el. Ez így elég valószínűtlen, ugye? Akkor erre ne is számíts, és a tanulás során se így készülj. 


3) 
Általános hiba a túl nehéz szöveg olvasása és/vagy hallgatása. 

Nagyon helyes, ha gyakorolsz, és használni akarod a nyelvet, de a tudásszintednek megfelelő nehézségű szövegekkel tedd ezt. 

A túl nehéz szövegek elveszik a kedved az olvasástól: úgy érzed, hogy nem értesz egy szót sem, izzadni kezdesz, dühösen levágod a könyvet az asztalra, és inkább sétálni mész, vagy nekiállsz takarítani, mert hogy néz ki a lakás… Különösen igaz ez a hallott szövegek esetére. Pedig csak túl nehéz szöveget választottál, sokszor ennyi a gond. 

Úgy kell szöveget választani, hogy ha elolvasol egy oldalt, akkor abból értsél meg annyit, hogy további olvasásra ösztönözzön. Ha filmet nézel, akkor újabb film, vagy sorozat esetén a folytatás megnézésére inspirál téged. 


4) 
Végezetül, ha van valami, ami felesleges, akkor azzal kár a tanulásra szánt időt tölteni. Ilyen például a nyelvtani szabályok öncélú magolása. Ha csak turistaként akarsz érvényesülni, és eszedbe sem jut nyelvvizsgát tenni, akkor erre semmi szükséged, úgyhogy ilyen tevékenységgel ne terheld túl magad. 

Emlékszem, magyar órán megtanultuk: 

Sze bi kö vi mu ké vo ha 
Nem felejtem én el soha, s nem kell gondolkodnom rajta, hogy a névmás pont nyolc fajta: személyes, birtokos, következtető, visszaható, mutató, kérdő, vonatkozó, határozói, - remélem jól emlékszem mindegyikre. 

Az ilyeneket is persze meg lehet tanulni, meg 40 évvel később is vissza lehet mondani, csak nem ez a legfontosabb feladat egy idegen nyelv tanulása során. Legalábbis eleinte biztosan nem létszükséglet a továbblépéshez :)

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr115032530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása