Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Ha elvesztél a nyelvtanulás útvesztőiben ...

2022. szeptember 30. - Chat Angol Nyelvstúdió

 

Emlékszel még, amikor nagy lelkesedéssel kezdtél neki egy új idegennyelv elsajátításának? Körültekintően kiválasztottad a tanuláshoz szükséges tankönyvet, munkafüzetet. Feliratkoztál különböző nyelvtanulási tanácsokkal ellátó hírlevelekre, blogokra stb. és belevetteted magad a tanulásba. Sorra vetted a nyelvtani leckéket és szorgalmasan töltötted a munkafüzet feladatait, időt, energiát nem sajnálva. 

Azonban, ha az ember nem az elképzeléseinek megfelelően fejlődik, a lelkesedése folyamatosan csökken. Elkeseredésében "csodamódszer" után kezd kutatni. Magában keresi a hibát, felvetődik benne, hogy valamit biztos nem jól csinál: nem jó tanulási módszert követ, még több könyvet kell vásárolnia stb. Ezen a ponton kell erőt venni magunkon, mert ha most abbahagyjuk, később mindent előröl kell kezdeni és egy ördögi körbe kerül az ember.

 

Tehát mielőtt végképp feladnád, kérlek állj meg egy pillanatra és tégy magad körül rendet. Sokszor a bőség zavara az, ami eltávolít minket terveink megvalósításától.

Tisztázd magadban ismét a célod. Azt, hogy miért is akarod ezt a nyelvet megtanulni? Egy sikeres nyelvvizsga vinne közelebb az álmaidhoz vagy a hőn áhított állást szeretnéd megpályázni, külföldön akarsz szerencsét próbálni? A célok meghatározása azért fontos, mert ez determinálja a tanulási folyamatot számodra.

Azt javaslom, kapj elő gyorsan egy papírt és skiccelj fel egy vázlatot. Nekem ez mindig segít letisztázni magamban a gondolataimat, terveimet és egy kézzel fogható visszaigazolást is ad, amit bármikor elő lehet venni.

Készíthetsz egy táblázatot, amiben rögzíted a tanulási tervedet, beosztod a tanulásra fordított idődet, követed előre haladásod.

Ne gondolj úgy a nyelvtanulásra, mint az "agysebészetre", ne görcsölj rá, egyszerűen csak csináld. Lássuk be a nyelvtanulás ma egy igen jól jövedelmező iparág. Rengeteg nyelvkönyv van a piacon, különböző tanfolyamokra lehet beiratkozni, számtalan tanulásimódszerről olvashatunk az interneten.

Gyakorta előfordul, hogy jól bevált, letesztelt módszerekkel kecsegtetnek minket, amelyeknek nem a sikerességét vitatom. Egyetértek azzal, hogy szükség van a látókörünk szélesítésére, hiszen, ami másnak bevált, miért ne segíthetne nekünk is. A veszélyét inkább abban látom, hogy azt az érzetet keltik, elhitetik velünk azt, hogy ők már rájöttek a titok nyitjára, amit nekünk meg kell szerezni és addig amíg ezt nem tesszük meg, nem is fogunk előrébb jutni. A nyelvtanulás köré egy misztikus falat emelnek, holott ahogy már korábban is írtam, nincs benne semmi rejtély.

Úgy gondolom eltávolítják a tanulót attól, hogy önmagában higgyen, az ő saját módszerében. Nincs szükség senkire és semmire csak önmagunkra és amikor ezt felismerjük, megszűnik előttünk minden akadály. Mindaz, ami ez idáig a megvalósítás útjában állt, szertefoszlik és nem marad más, csak a cél. Ne mástól várjuk a segítséget, csakis magunkra számíthatunk.

Szóval, ne "agyald" túl a dolgot, csak csináld. Mivel a nyelv rendeltetése az, hogy használni is tudjuk, a legtöbb figyelmet arra összpontosítsd, hogy sokat beszélj és rengeteg szöveget hallgass. Ezt a két dolgot tartsd csak szem előtt és sínen leszel.

Jó tanulást kívánok! :)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr5617797609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása