Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Angol szavak tanulása, hasznos tippekel

2022. december 06. - Chat Angol Nyelvstúdió

Az angol szavak tanulása sokaknak nem a kedvenc időtöltése, pedig talán, ha nem a legfontosabb eleme az angol nyelvtanulásnak a szókincsbővítés. 

 

Ismerős az érzés amikor szódolgozatra kellett készülnöd, gyors megtanultad az angol szavakat a magyar megfelelőikkel, másnap írtál egy ötös dolgozatot, majd két hét múlva a témazáró feladatainál alig tudtál előidézni egy-kettőt a megtanult szavak közül? Ez a pontos példája a rossz angol szótanulási módszereknek. Rövidtávon sikerül memorizálni, ám a hosszútávú memóriában ugyanolyan gyorsan elvész, mint amilyen gyorsan megtanultad.

De hogyan tudsz akkor angol szavakat hatékonyan tanulni, úgy hogy évekkel később is emlékezz rájuk? Összegyűjtöttünk neked 12 tippet, amit bátran használhatsz a mindennapokban!

Angol szavak tanulása

 

1. Teremtsd meg a megfelelő nyelvi környezetet és alakítsd szokássá az angol szavak tanulását!

    Ahhoz, hogy hosszú távon sikereket tudj elérni az angol szavak tanulásábann, mindenképpen meg kell teremtened magad körül egy ideális nyelvi környezetet, és szokássá kell tenned az angol szótanulást.
     

    Hogyan teremts megfelelő nyelvi környezetet?

    Lehet, hogy most még maga a fogalom is ismeretlen, de ne aggódj ez nem azt jelenti, hogy ki kell költöznöd Angliába. Az ideális nyelvi környezet azt jelenti, hogy a mindennapjaidban minél többször találkozz az angol nyelv különböző formáival.

    Kezdd azzal, hogy összeírod, hogyan telik egy napod! A legapróbb dolgokra is figyelj.
    A reggeli kávéd mellett el szoktad olvasni az aktuális híreket? Szuper! Mit szólnál ha a magyar híroldalak helyett, mostantól angol nyelvű oldalakon értesülnél az újdonságokról? Esténként meg szoktál nézni egy filmet? Miért nem teszed ezt angol nyelven, angol felirattal?
    Haladj kis lépésekben. Nem kell hirtelen minden cselekvésedet az angol tanulás köré helyezned, a lényeg a rendszeresség, és hogy mindennap találkozz új angol szavakkal, kifejezésekkel.

    3. Használj egynyelvű szótárt! (angol-angol)

    Ha esetleg már van saját szótárad az előző tipp alapján akkor nagyon jó úton haladsz! Ettől függetlenül kell használnod különböző szótárakat, hogy megértsd az új kifejezéseket. Fontos, hogyha egy új szóval találkozol, akkor először ne egy angol-magyar szótárban keresd ki a magyar jelentését, hanem keresd meg egy egynyelvű szótárban. 

    Most biztosan megkérdezted magadban, hogy de miért van erre szükség, hiszen egy ilyen szótárban, csak még több angol kifejezéssel fogsz találkozni. Hát pontosan ezért! Egyrészről sokkal jobban fog rögzülni az adott kifejezés, hogyha először az angol magyarázatát látod, és az alapján próbálod megérteni, hogy mi is lehet a magyar megfelelője a szónak. Másrészről új, ismeretlen kifejezésekkel is találkozhatsz, amiket viszont így sokkal könnyebben tudsz memorizálni, hiszen egyből tudod kapcsolni az első ismeretlen szóhoz.

    Ezután természetesen megkeresheted kétnyelvű szótárban is a pontos magyar megfelelőjét, és ajánlom, hogy írd is bele a saját készítésű szótáradba. Ha alapos munkát szeretnél végezni, még az egynyelvű szótárból is kijegyzetelheted az angol magyarázatát.

    Keresd meg a számodra legpraktikusabb szótározási módszert és azt használd. Valaki gyűlöli a nyomtatott szótárakat lapozni, míg a másiknak elképzelhetetlen, hogy egy online szótárban keressen rá egy ismeretlen kifejezésre. Egyik sem jobb a másiknál, így használd azt, ami számodra a legkényelmesebb. Ha az online szótárak híve vagy, akkor legyen mindig megnyitva a számítógépeden, hogyha egy új szóval találkozol már rá is kereshess.

    Ha pedig a nyomtatott verziók iránt rajongsz, akkor legyen kikészítve az asztalra vagy az éjjeli szekrényedre, hogy mindig hozzáférhess.

    4. Hozz létre kapcsolatokat az új szavakkal

    Sokkal könnyebben tudsz egy új szót elraktározni a hosszútávú memóriádban, ha azokat fejben összekapcsolod valamivel, ami által könnyebben tudsz rá emlékezni.

    Egy egyszerű példa. Ha láttad A Gyűrűk Ura trilógiát, biztos te is emlékszel arra az ikonikus mondatra, ami Gandalf száját hagyja el a filmben. “Fussatok bolondok!” Az eredeti szinkronban pedig “Fly, you fools!”-ként jelenik meg.  Szóval, ha szembe jön veled a ‘fool’ szó, egyből megkeresheted ezt a videót, és biztos vagyok benne, hogy legközelebb egyből Gandalf arca fog beugrani a ‘fool’ szó láttán.

    Ha online szótanuló kártyákat szoktál magadnak csinálni (ilyen például az Anki), akkor az is hasznos ha a különböző kifejezésekhez képeket társítasz, ezzel is könnyebbé téve az asszociációt.

    Ugyanúgy hasznos lehet, ha például dalszöveggel kapcsolod össze a szavakat.

    5. Angol szavak tanulása videójátékokkal

    Ha szeretsz játszani, és az eddigi módszerek ‘unalmasak’ voltak neked, akkor ez lesz számodra a legjobb megoldás. Hiszen ki mondta, hogy ne lehetne szórakozás közben is tanulni? A videójátékok szuperek erre.

    A különböző videójátékok rengeteg dialógust, feladatot tartalmaznak, amiket jobb esetben csak akkor tudsz megoldani, ha valamilyen szinten meg is érted, hogy mit kell csinálni. Ezáltal rá vagy kényszerítve, hogy megértsd az adott angol mondatokat a játékban. Ez nem azt jelenti, hogy egy szótárral magad mellett kell játszanod, általában a szövegkörnyezet, és a pálya adott részének a segítségével tökéletesen ki tudod találni, hogy miről is van szó. Ha esetleg mégis szembejön egy olyan mondat, vagy kifejezés, amit sehogy se tudsz megérteni, állítsd meg a játékot, és nyugodtan nyúlj a szótárhoz.

    Ha egy ismerősöddel közösen szeretnél tanulni és játszani is egyszerre, mindenképpen ajánlom A Way Out játékot, amiben ketten tudtok játszani, és a feladatotok, hogy egymást segítve jussatok ki egy amerikai börtönből. Rengeteg dialógust tartalmaz, és a történetszál biztosan beszippant titeket.

    Forrás: Angol Intézet

    A bejegyzés trackback címe:

    https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr4117799889

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása