Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Nyelvérzék vs. motiváció

2022. december 06. - Chat Angol Nyelvstúdió

A sikeres nyelvtanulás tényezői

Kutatási eredményeik alapján megállapíthatjuk, hogy

két alapvető tényező határozza meg a nyelvelsajátítás sikerességét: a nyelvi tehetség és a motiváció.

Előbbibe soroljuk – többek között – a memóriát, valamint a kommunikációs képességet, míg utóbbit a szorgalom és a pozitív hozzáállás jellemzi.

A fentieken túl azonban számos más olyan tényező is létezik, amelyek pozitívan befolyásolják a nyelvelsajátítást.

Példaként említhetjük a jó beszéd- és íráskészséget az anyanyelvünkön, illetve egy másik nyelv ismeretét. De számít továbbá a bátorság, az intelligencia, a nyitottság és a zenei tehetség is.

nyelvérzék ábra tényezők

A sikeres nyelvtanulást befolyásoló tényezők (Polonyi és Mérő, 2007).

Az elsajátítás eredményességét a nyelvtanulási stratégiák is nagymértékben befolyásolják. A poliglott emberek tanulási technikáiról bővebben olvashatsz egy korábbi cikkemben, ide kattintva.

A nyelvérzék szerepe

Ahogyan azt a fenti ábra is jól szemlélteti, a „nyelvi tehetség” csak egy szeletét adja mindazon tényezőknek, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy sikereket érjünk el tanulásunk során.

#sajátélmény

 Egy tanár élényeiből idézünk:

"Iskolai keretek között 12 évig tanultam angolul, azonban – ahogy a legtöbbünknek – nekem is csak alapszinten sikerült elsajátítanom a nyelvet. 

Kis idő elteltével azonban – a belső motivációmnak, néhány számomra megfelelő módszernek és egy fantasztikus tanár iránymutatásának köszönhetően (akinek a mai napig végtelenül hálás vagyok ) – alig 3-4 hónap tanulás után sikerült középfokú nyelvvizsgát tennem. 

A nyelvtanulással sem hagytam fel, hiszen jelenleg a spanyol nyelvvizsgára készülök – többségében a poliglottok módszereivel. Habár poliglott még nem vagyok, nem tudhatjuk, mit tartogat a jövő."

Fontos megjegyeznünk, hogy sok esetben a nyelvérzék vélt hiánya sokkal komolyabb nehézségeket okozhat számunkra, mint annak valós hiánya, hiszen

alacsony önértékeléshez és tehetetlenség érzéshez vezethet,

valamint egyfajta önbeteljesítő jóslatként akár tényleges kudarcot is eredményezhet a nyelvtanulás során.

nyelvérzék kétségbeesett lány

A nyelvérzék feltételezett hiánya tehetetlenség-érzéshez vezethet.

Csak úgy, mint a nyelvi tehetség legtöbb összetevője, a memória is fejleszthető, hiszen számos olyan módszer létezik, amit otthon is kipróbálhatunk. Ezek közül legnépszerűbb az ún. asszociációs módszer.

Tipp

Fejleszd memóriádat társítással!

Ha vannak olyan szavak, amiket nehezen jegyzel meg, társíts hozzájuk egy-egy képet, így legközelebb könnyebben fel tudod idézni őket.

Például, ha meg szeretnénk jegyezni a „cat” szót, képzeljünk el egy macskát – sisakkal a fején („kőműves cat”). Legközelebb, ha nem jut eszünkbe a macska angol nyelvű megfelelője, de magunk elé tudjuk képzelni a képet, hamar felidézhetjük annak idegen nyelvű megfelelőjét. 

Ez a nagyon egyszerű módszer kiválóan alkalmas arra, hogy – az összefüggéseknek köszönhetően – könnyebben jegyezzünk meg bizonyos kifejezéseket, illetve azok jelentését.

A motiváció szerepe

Polonyi és Mérő (2007) szerint a „motiváció” fő összetevői közé tartozik a kitartás és a szorgalom, az érdeklődés, a pozitív hozzáállás, valamint az akarat is.

Kulcsfontosságú, hogy tudjuk, miért szeretnénk elsajátítani egy adott nyelvet. Ebben segítségünkre lehet a „Miért-módszer”.

Tipp

Találd meg a saját miértedet!

Mondd ki vagy írd le a célodat, majd – az aktuális válaszodra vonatkozóan –újra és újra kérdezd meg magadtól: „Miért szeretném én ezt?”

A gyakorlatot addig érdemes csinálnod, amíg úgy érzed eljutottál a végső miértedig. Amennyiben megtaláltad, emlékeztesd magad rá rendszeresen – ezáltal folyamatosan fenntarthatod a motivációdat.

nyelvérzék idegen nyelvek

Fontos tisztáznunk magunkban, hogy miért tanuljuk az adott nyelvet.

A motiváció olyannyira kulcsfontosságú tényező a nyelvtanulás során, hogy akár a nyelvi tehetséget alkotó készségeket és képességeket is kompenzálhatjuk vele.

Nyelvérzék vs. motiváció

Összességében tehát – néhány speciális esettől eltekintve – azt mondhatjuk, hogy

„A nyelvérzék egy jó kifogás annak, aki nem elég szorgalmas vagy kitartó”,

hiszen a nyelvérzék valóban megkönnyíti, illetve meggyorsítja a nyelvtanulás folyamatát, de önmagában semmiképpen sem határozza meg annak sikerességét.

Forrás: Megoldásközpont

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr4517797599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása