Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

Mennyi pontot szerezhetsz a nyelvvizsgával?

2023. október 26. - Chat Angol Nyelvstúdió

Sokszor hallani a közbeszédben, hogy már nincs szükség nyelvvizsgákra a diplomához. Igaz ez?

 

Egyáltalán nem így van! – a kérdésekre Pásztiné Fritz Adrienn a LanguageCert Nyelvvizsgaközpont vezetője válaszol.

Az igaz, hogy a diploma megszerzésének nem mindegyik felsőoktatási intézményben feltétele a nyelvvizsga, de a diplomához vezető úton elég nehéz lesz majd elindulni nyelvvizsga nélkül, hiszen most már számottevő felvételi többletpontot lehet megszerezni nyelvvizsgákkal.

Milyen új, nyelvvizsgákért adható pontszabályok lépnek életbe jövőre, illetve az azt követő években felvételiző diákokra vonatkozóan?

2024-től az érettségi pontszámokon felül a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben dönthetnek 100 felvételi pontról. Ezt a 100 pontot többféleképpen lehet abszolválni: járhat többletpont OKTV-versenyen való részvételért vagy kiemelkedő sportteljesítményért például. A nyelvvizsga azonban az egyetlen többletpont-forrás, amely széles körben és viszonylag egyszerűen mindenki számára elérhető.

A nyelvvizsgával érkező felvételizők hány pontot kaphatnak a nyelvvizsgájukért?

Egyrészt ez attól függ, hogy milyen szintű nyelvvizsgájuk van és melyik egyetem, melyik karára szeretnének felvételt nyerni. Általánosságban elmondható, hogy a jövő évtől felvételiző és nyelvvizsgával rendelkező diákok, lényegesen jobban járnak majd a nyelvvizsgájukkal, mint a korábbi években. Ugyanis a legtöbb egyetem az eddigi gyakorlatban bevett 28, illetve 40 pontnál jóval több pontot ajánl a nyelvvizsgákért. Az egyetemek oldalán már láthatók a nyelvvizsga után ajánlott pontszámaik: egyáltalán nem ritka jelenség, hogy egy színvonalasabb egyetem vagy kar 70-80, de több esetben akár 90 pontot is kínál a sikeres nyelvvizsga-birtokosoknak.

Ez mit jelent a gyakorlatban? Előreláthatólag hogyan fogja a nyelvvizsga után járó pontok megléte vagy hiánya befolyásolni egy diák felvételijét?

Általános következtetésként megfigyelhető, hogy minél nívósabb egy intézmény és minél népszerűbb egy adott szak, valamint minél jobban emeli a nyelvtudás az adott szakon kiadott diploma piacképességét, annál magasabb felvételi többlet-pontszámmal díjazza a nyelvvizsgákat. Így a nyelvvizsgával nem rendelkező felvételizők előreláthatólag kompromisszumokra fognak kényszerülni a tekintetben, hogy mely intézményekben folytathatják tanulmányaikat.

Forrás: Eduline

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr2818243555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása