Angol tanulás könnyedén, hasznos tippekkel és érdekes módszerekkel.

Chat Angol Nyelvstúdió

Chat Angol Nyelvstúdió

A tanulás alfája és omegája

2021. október 28. - Chat Angol Nyelvstúdió

A tanulás alfája és omegája: a konkrét célok

A konkrét célok kitűzése az egyik legelső, mégis szinte a legfontosabb lépés, amit minden nyelvtanulónak meg kell tennie a tanulási folyamat elején. Erre nem csupán azért van szükséged, mert így könnyen követheted az elért eredményeket és a lehetséges továbbfejlődési pontokat, hanem mert így teheted személyessé a nyelvtanulásodat.

A konkrét célok keretet adnak a tanulásnak, és motivációt jelentenek, hiszen pontosan tudod, miért küzdesz. Sokkal könnyebb azért dolgozni, hogy előbbre lépj a munkaerőpiacon, vagy hogy végre megnézz (és megérts) egy idegen nyelvű filmet, mint önmagában azért gürizni, hogy kész legyen az adott feladat.

learn10_1.jpg

A nagyobb, távlati célok meghatározása mellett természetesen fontos az odáig vezető út megtervezése is. Gondold át alaposan, és írd össze magadnak, hogy

  • milyen szintre szeretnél eljutni,
  • mindezt mennyi idő alatt,
  • milyen rendszerességgel és milyen módokon fogsz majd nyelvet tanulni (magántanárral, kurzuson vagy önállóan),
  • pontosan mire fogod használni azt a tudást, amit megszereztél.

Miután kitűzted a célokat, és kellemesen elmerengtél azon, milyen jó is lesz már ott tartani, irányítsd vissza a fókuszt magára a folyamatra, és bontsd azokat lekövethető, egyértelmű lépésekre. A legtöbben ugyanis éppen ott buknak el, hogy a jövőn való ábrándozás miatt alábecsülik a befektetendő munka mennyiségét, és emiatt akár végleg elmehet a kedvük a tanulástól.

Kreatív nyelvtanulás a vizualitás segítségével

A nyelvtanulás – vagy bármilyen más tanulás – közben az agy nem csupán azt a tényanyagot rögzíti, amit próbálunk éppen beleverni, hanem egy rakás egyéb ingert is. Ezért van az, hogy egy vizsgán ugyan nem jut eszünkbe a kérdésre a helyes válasz, de azt persze pontosan meg tudnánk mondani, hogy a füzetben a lap melyik szélén szerepelt. Használd ki ezt a mechanizmust, fordítsd az előnyödre, és építsd be a vizuális tanulás trükkjeit!

Szókártyák és ábrák

Vegyél elő egy csomag post-itet, írd fel, amit meg szeretnél tanulni, és tapétázd ki vele a szobád vagy a lakásod! Rakj egyet a téged körülvevő használati tárgyakra azok nevével, vagy gyűjtsd össze azokat az igéket, amiket a konyhában, fürdőszobában vagy a nappaliban szokásos tevékenységekre lehet használni. Akár hosszabb kifejezéseket vagy teljes mondatokat is felírhatsz, amik így még inkább megragadnak majd a fejedben.

Ezeken a szókártyákon a betűk mellett kisebb rajzocskák, ábrák és illusztrációk is megférnek, amik a szavakkal összekapcsolódva könnyebben előhívhatóvá teszik a tanultakat. Ha úgy érzed, már biztosan tudod a kirakott post-itek tartalmát, ideje lecserélni őket – de mielőtt ezt megtennéd, fotózd le őket, és tárold el egy külön mappában vagy esetleg egy applikációban a telefonodon, hogy bármikor elővehesd őket.

Színkódolás

Tovább növelheted a sikereid, ha színkódolást is alkalmazol. Legyen más szín minden szófaj, a füzetedben pedig mindig különítsd el a különböző nyelvtani kategóriákat, szabályokat, példamondatokat és a szavakat is. Fontos azonban a következetesség, hogy az azonos dolgokat egy adott logika szerint, ugyanazokkal a módszerekkel és színekkel kódold, mert önmagában a tiritarkára pingált jegyzetekkel nem mész majd sokra.

Ha viszont kitartóan és rendszeresen csinálod, a színkódolás segíteni fog, hogy egy csomó kiegészítő információ is eszedbe jusson, amikor legközelebb elő kell hívnod az adott kifejezést vagy nyelvtani részt!

A bejegyzés trackback címe:

https://chatnyelvstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr8216688744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása